Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Belgisch Amberbruin Zwaar Bier

 

Johan van Enkhuizen - Oerbier


Ingrediënten voor 10 liter:

2500 gram   pilsmout
 400 gram   caramelmout 150 EBC
 150 gram   ambermout
 100 gram   kristalmout
  15 gram   zwarte mout
 500 gram   tarwevlok
 300 gram   rijstevlokken 
  30 gram   Goldings of Saaz hop
 200 gram   kandijsuiker
 100 gram   rozijnen


Maischschema

temperatuur         45C  55C  65C  72C  78C
tijd (in minuten)   10   20   30   30    1
De temperatuurstijging van 45 naar 55C komt tot stand door toevoeging van kokend water. Net zoveel water toevoegen tot je een temperatuur bereikt hebt van 55C.
Maischwater: 6 à 7 liter water van 55C. Door de toevoeging van het mout en tarwe daalt de temperatuur van het water tot ongeveer 45C.
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 60 minuten. Bij het begin van het koken de hop toevoegen. De rozijnen toevoegen na 30 min koken.
Gist: opgekweekte Oerbiergist, deltaX of gedroogde bovengist
Begin SG: 1100. Indien het begin SG niet gehaald is dien je suiker toe te voegen tot het gewenste SG.



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier