Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Dubbel Abdijbier

Index


Harrie Vermeer

Het recept is samengesteld met Harrie Vermeer, brouwmeester van Trappistenbrouwerij "De Schaapskooi" te Berkel Enschot, na de door hem gegeven lezing op de clubavond van juni 1995.

Ingrediënten voor 10 liter:

1500 gram   pilsmout
 750 gram   munichmout (15 EBC)
 250 gram   karamelmout (100 EBC)
  25 gram   Hallertau hop van 5%
Maischschema
temperatuur         52C   62C   68C   72C  78C         
tijd (in minuten)   20    30    15    15    5
Maischwater: 7 liter. Beslag aanzuren met bijvoorbeeld melkzuur pH=5,5.
Spoelwater: 7 liter (indien nodig aanzuren).
Kooktijd: 90 minuten (tot ongeveer 10 liter wort over is).
Gist: keuze van de gist is vrij. Tips: zelf opkweken uit een flesje "echte Trappist", Farma bovengist, Delta V of Boots.

Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 50 EBC en een bitterheid van 20 EBU.
 

De Roerstok

Op de clubavond van 13 mei 1994 heeft De Roerstok onder leiding van Frits Haen een recept samengesteld voor een dubbel abdijbier.

Ingrediënten voor 10 liter:

2500 gram   pilsmout (3 EBC)
 200 gram   caramout ( 20 ECB)  
  25 gram   karamelmout (150 ECB)
  25 gram   zwarte mout
  15 gram   Hallertau (5%)
  10 gram   Goldings (aroma)
Maischschema
temperatuur         52C  63C  67C  73C  78C
tijd (in minuten)   10   25    5   30    2
Maischwater: 9 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 90 minuten, tijdens het koken 3,5 gram zoethout toevoegen
Gist: Farma bovengist
 

Arno van der Linden

1e prijs categorie donker smalbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

1500 gram   pilsmout
 900 gram   palemout
  90 gram   karamelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd)
  30 gram   kleurmout (zwarte mout)
  18 gram   Hallertauer hop
   9 gram   Saaz hop


Maischschema

temperatuur         45C   53C   62C   72C   76C
tijd (in minuten)   30    30    60    20    10


Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: universele gedroogde bovengist (Van Rein, Valthermond)
Begin SG: 1055
Eind SG: 1015
 

Jan Wolfs

1e prijs categorie donker dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

1800 gram   palemout 7 EBC
 900 gram   munichmout 15 EBC
 180 gram   kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd)
 180 gram   ambermout
 180 gram   caramelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd)
  45 gram   tarwemout
  11 gram   Northern Brewer
  11 gram   Hallertauer
   7 gram   Brewers Gold
Maischschema
temperatuur         55C   62C   72C   78C
tijd (in minuten)   20    60    30    20


Maischwater: 8 liter
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Boots Genuine Brewers Yeast (gedroogde gist)
Begin SG: 1075
Eind SG: 1019
 

Frank Vries

2e prijs categorie donker dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

1250 gram   pilsmout 3 EBC
 415 gram   tarwemout
 415 gram   kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd)
  40 gram   zwarte mout 
  40 gram   Goldings
 210 gram   kristalsuiker
Maischschema
temperatuur         55C   63C   70C
tijd (in minuten)   10    60    50


Maischwater: 7 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Brewferm (gedroogde gist)
Begin SG: 1060
Eind SG: 1010
 

Ben van Doorn

3e prijs categorie donker dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

1250 gram   pilsmout
 415 gram   kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd)
 415 gram   ambermout
 310 gram   tarwemout
 200 gram   caramelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd)
  33 gram   hopbloemen (soort onbekend, afkomstig van de Dolle Brouwers)


Maischschema

temperatuur         55C   64C   72C   78C
tijd (in minuten)   60    30    60    15


Kooktijd: 60 minuten
Gist: herkomst onbekend
Begin SG: 1065
Eind SG: 1015
 

Harry Pijpker

2e prijs categorie donker smalbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991

Ingrediënten voor 10 liter:

2680 gram   palemout
 150 gram   caramout 120 EBC
 150 gram   zwarte mout
 200 gram   munichmout
 105 gram   bruine kandij
  50 gram   Challenger pellets
  33 gram   Hersbrucker 3% pellets
  10 gram   Styring Goldings 4,5% pellets
 150 gram   lindehoning


Maischschema

temperatuur         53C   65C   72C
tijd (in minuten)   30    90    15


Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 2 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: Gervin nr. 6 gedroogde wijngist en Gervin Danish Ale gedroogde gist
Begin SG: 1058
Eind SG: 1018
 

Piet Strijker

1e prijs categorie donker dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991

Ingrediënten voor 10 liter:

2500 gram   pilsmout
 400 gram   caramout 150 EBC
  35 gram   chocolademout
  37 gram   Goldings pellets


Maischschema

temperatuur         55C   65C   73C
tijd (in minuten)   30    60    45


Maischwater: 7 liter
Spoelwater: 5 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Arsegan gedroogde gist
Begin SG: 1076
Eind SG: 1019
 

Jan Driehuis

2e prijs categorie donker dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991

Ingrediënten voor 10 liter:

 950 gram   pilsmout
 475 gram   caramout 150 EBC
 475 gram   tarwemout
 285 gram   maïsvlokken
  24 gram   wilde hop
Maischschema
temperatuur         55C   65C   72C
tijd (in minuten)   30    30    30


Maischwater: 5 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Arsegan gedroogde gist
Begin SG: 1070
Eind SG: 1012
 

Martijn Logtens

3e prijs categorie donker dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991

Ingrediënten voor 10 liter:

2820 gram   pilsmout
 255 gram   aromamout 150 EBC
 100 gram   caramout 150 EBC
  35 gram   zwarte mout
  13 gram   Goldings
   8 gram   Hallertauer
   8 gram   Tettnanger
   3 gram   Saaz
  50 gram   kandijstroop
  35 gram   bruine kandijsuiker
   1 gram   Iers mos
Maischschema
temperatuur         37C   45C   50C   52C   65C   73C   78C
tijd (in minuten)   10    10    12    30    50    34     5
Maischwater: 9 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: opgekweekte gist van West-Vleteren
Begin SG: 1080
Eind SG: 1026


Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier