Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Kruiden Fantasiebier

Hakan Lundgren - Koriander Saison

Ook in Zweden zijn de Nationale Kampioenschappen (1994) voor amateur-bierbrouwers weer achter de rug. In het blad van de Zweedse vereniging Hembryggaren stond de uitslag en een aantal winnende recepten. Hieronder het recept welke de 2e prijs behaalde in de categorie: Overige speciaalbieren.

Ingrediënten voor 10 liter:

1100 gram   lagermout
1000 gram   pale alemout
 150 gram   honing
 110 gram   tarwegries
  45 gram   donkere karamelmout
  10 gram   chocolademout
  12 gram   Northern Brewer, alfa %=8,0 (60 minuten)
   9 gram   Styrian Golding, alfa %=3,5 (20 minuten)
   9 gram   Styrian Golding, alfa %=3,5 (2 minuten)
   2 gram   gemalen koriander (1 minuut)


Maischschema
Kook de tarwegries een half uur en maisch deze later met de mout 90 minuten bij 66C.
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Odlad Regalgist (giststarter)
Begin SG: 1065
Hoofdgisting 2 weken bij 17C
Nagisting 2 weken bij 17C
 
 

Frits Haen - CHILI-BIER

In het blad Zymurgy van de herfst 1993 vond ik een recept over het maken van Chili-bier. Dit bier van Karl Bremer heeft een eerste prijs behaald in de Minnesota Brew Fest 1992 Competition.

Het geheim van het samenstellen van chilibier is het toevoegen van een subtiel peperaroma, zonder dat het de fijne smaak van je bier gaat overheersen. Als je niet oplet is het eindresultaat zo heet dat je een ander biertje nodig hebt om de hete smaak weg te spoelen. Chilipepers zijn er in alle soorten en maten en elke soort chilipeper kan gebruikt worden om aan je bier toe te voegen: jalapeno, serrano, Thai, cayenne, habanero of welke soort je maar te pakken kunt krijgen. Om uit te rekenen hoeveel pepers je nodig hebt, snijd je twee pepers doormidden, verwijder de zaadjes en kook ze 10 minuten in 1 liter water. Laat het afkoelen en proef het. Is het te heet of geeft het een branderig gevoel, doe het dan nog een keer met 1 pepertje. Is het te slap probeer het dan eens met 3 pepertjes. Blijf het proberen tot je een aangename warme gloed voelt. Je kunt nu uitrekenen hoeveel pepertjes je nodig hebt voor je totale brouwsel.
 
 

St. Croix Serrano Ale
Ingrediënten voor 10 liter:
2000 gram   pale ale moutextract
 125 gram   kristalmout
  20 gram   Willamette hopbloemen 5% alfazuur (60 minuten koken)
  15 gram   Willamette hopbloemen 5% alfazuur (40 minuten koken)
  60 gram   schoongemaakte verse pepers (10 minuten koken)
  7 gram   Willamette hopbloemen 5% alfazuur (5 minuten koken)
  7 gram   Willamette hopbloemen 5% alfazuur (dry-hopping)
Bereidingswijze
Kook de moutextract gedurende 1 uur in 6 liter water. Schroot de kristalmout en kook die ook 1 uur apart met 5 liter water.
Na het filteren alles gedurende 60 minuten koken en hop en pepers toevoegen volgens schema. Drie dagen voor het bottelen 7,5 gram hopbloemen toevoegen voor de dry-hopping.

Begin SG: 1055
Eind SG: 1016

P.S. Je kunt de 2000 gram pale ale moutextract natuurlijk ook vervangen door 3000 gram pale ale mout en dan op de gebruikelijke manier brouwen.

Jacques Bertens

Dit recept heb ik uit een handgeschreven boek uit 1862. Het boek is geschreven door Johannes Wahlen, een brouwer uit Alkmaar. Bij zo'n oud oorspronkelijk recept moet je heel wat rekenen om de oude maten om te zetten in de moderne decimale gewichten. Verder kan ik alleen maar raden naar het gevolgde maischschema en de gebruikte hop en gist. In het onderstaand recept heb ik deze naar eigen idee ingevuld. Er worden maar liefst vier verschillende kruiden gebruikt die het bier een heel eigen kruidige smaak geven. Met name de hoeveelheid kruidnagel kan naar mijn idee wat minder.

Ingrediënten voor 10 liter

1200 gram   pilsmout
1200 gram   palemout
 330 gram   tarwevlokken
 250 gram   havervlokken
  25 gram   Saaz hopbloemen
Tijdens het koken 1,5 gram gemalen gember toevoegen.
Na de start van de hoofdgisting toevoegen:
0,5 gram gemalen kaneel
0,6 gram gemalen kruidnagel
0,7 gram gemalen anijszaad

Maischschema

temperatuur         50C   60C   70C   78C         
tijd (in minuten)   15    30    25    1
Maischwater: 11 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Delta X, Wyeast Scotch ale of een andere neutrale gist



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier