Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Overig Fantasiebieren

 

Index


Cees Stadhouders

Met het bier gemaakt volgens dit recept behaalde Cees Stadhouders de 1e prijs in de categorie donker smalbier bij het clubkampioenschap 1993 van "De Roerstok". Cees noemt dit bier zelf een fantasiebier.

Ingrediënten voor 10 liter:

2000 gram   pilsmout
 350 gram   ongemouten tarwe
 275 gram   karamelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd)
  25 gram   kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd)
  10 gram   zelfgeroosterde pilsmout (tot  400/500 EBC Nescafé-kleur)
  12 gram   Herzbrucker hopbloemen ) in gedeelten
  8 gram    Hallertauer hopbloemen ) toegevoegd
  9 gram    Saaz hopbloemen        ) tijdens koken
  75 gram bruine kandij na 80 minuten koken
Maischschema
temperatuur         38C  45C  52C  58C  63C  68C  72C  78C
tijd (in minuten)    5   10   15   50   50    5   30    5
Het beslag is niet aangezuurd omdat het beslag een pH had van 5,5. [Door het gebruik van donkere mout krijgt het beslag altijd een iets lagere pH-waarde. Aanzuren is dus vooral van belang bij licht gekleurde bieren. Opmerking Jacques Bertens.]
 

Maischwater: 8,5 liter
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: 1 zakje Farma Import gedroogde gist
Begin SG: 1059
Eind SG: 1017
 

Jan Vennix

1e prijs categorie licht dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

 Ingrediënten voor 10 liter:

3430 gram   pilsmout 3 EBC
 115 gram   munichmout
 115 gram   ambermout
  55 gram   karamelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd)
  55 gram   tarwemout
  17 gram   Saaz
  11 gram   Fuggles
  11 gram   Goldings
   6 gram   koriander
   6 gram   zoethout
Maischschema
temperatuur         40C   50C   62C   72C   78C
tijd (in minuten)   10    30    45    20    10
Maischwater: 11 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: zelfopgekweekte West-Malle
Begin SG: 1080
Eind SG: 1025



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier