Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Licht Hooggegist

Index


Jan Schraa

3e prijs categorie licht dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991
 

Ingrediënten voor 10 liter:

2650 gram   pilsmout
  53 gram   Saaz 3,5%
  34 gram   Styrian Goldings 4,5%
Maischschema
temperatuur         52C  63C  72C  
tijd (in minuten)   30   27   35
Maischwater: 9 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: zelfopgekweekt uit flesjes Hoegaarden Grand Cru, Chimay-wit en een zakje Arsegan gedroogde gist
Begin SG: 1060
Eind SG: 1015
 

De Roerstok

Het recept is op de clubavond van november 1993 door de aanwezige Roerstokleden gezamenlijk samengesteld, onder leiding van Jacques Bertens. Gekozen is voor een simpel recept: weinig verschillende grondstoffen en een eenvoudig maischschema.
Het is een echt doordrinkbier dat vooral in de lente- en zomermaanden prima zal smaken. Licht van kleur met een niet zo'n hoog alcoholgehalte. Een bier om de echte pilsdrinker te verleiden tot een bier met iets meer smaak. Een echte bierliefhebber zal echter een degelijk fris biertje ook niet versmaden.
Hou er rekening mee dat je door het gebruik van Delta-X-gist (=verse gist) snel na het in het bezit zijn van alle ingrediënten moet brouwen, omdat de kwaliteit van de gist snel achteruit gaat door het bewaren. [Tegenwoordig is de houdbaarheid veel groter door het invriezen van de gist. Opmerking Jacques Bertens.]

Ingrediënten voor 10 liter:

2000 gram   pilsmout
 200 gram   cara-pilsmout
  30 gram   Saazhop (toevoegen bij begin koken)
Maischschema
temperatuur         52C  63C  72C  78C         
tijd (in minuten)   15   30   30    1
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Delta-X gist van Huisvlijt.
Begin SG: tussen 1045 en 1050



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier