Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Pale Ale

 

Index


Wim Leenen en Wim Roovers

2e prijs categorie licht smalbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

1600 gram   palemout 7 EBC
 400 gram   munichmout 15 EBC
  17 gram   Saaz 4,1 %
  10 gram   Hallertauer 4,5%
   6 gram   Nothern Brewer 8%
Maischschema
temperatuur         40C   45C   52C   58C   62C   73C  
tijd (in minuten)   15    15    30    15    45    30
Maischwater: 7,5 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: zelf opgekweekt uit depot flesje Pruver brouwerij Gielen (inmiddels niet meer bestaande brouwerij)
Begin SG: 1055
Eind SG: 1015
 

Mattie Kilkens

2e prijs categorie donker smalbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

 Ingrediënten voor 10 liter:

1500 gram   pilsmout
 160 gram   kristalmout (tegenwoordig aangeduid als caramout 150)
  30 gram   zwarte mout
  15 gram   Hallertauer hoppellets
  15 gram   Saaz hoppellets
Maischschema
temperatuur         37C   48C   58C   63C   72C   78C
tijd (in minuten)   10    15     5    15    60     5
Maischwater: 8 liter
Spoelwater: 9 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: Edme (gedroogde gist)
Begin SG: 1055
Eind SG: 1016
 

Carlo Rossi

1e prijs categorie donker smalbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991

Ingrediënten voor 10 liter:

1200 gram   pilsmout 3 EBC
 200 gram   gerstevlokken
 200 gram   zelf gebrande mout
 200 gram   tarwevlokken
  37 gram   zelfgeteelde Hallertauer 
 7,5 gram   Hallertauer
   1 theel. gips
Maischschema
temperatuur         67C
tijd (in minuten)   180
Maischwater: 6 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Arsegan gedroogde gist
Begin SG: 1058
Eind SG: 1010
 

Hembryggaren

Het recept is uit "Hembryggaren", het blad van de Zweedse verenigingen van thuisbrouwers. Met enige moeite is het Frits Haen gelukt het recept te vertalen uit het Zweeds.
Het recept is een Zweedse variatie op een Ale in trappistenstijl. Tijdens de kampioenschappen van 1992 won dit bier de derde prijs in de categorie: Bier volgens de Britse en Belgische traditie. Een zeer internationaal recept dus!

Ingrediënten voor 10 liter:

3000 gram   pale alemout
 500 gram   lichte caramout
 400 gram   münchenermout
 300 gram   donkere caramout
 300 gram   tarwe
  10 gram   zwarte mout
  10 gram   chocolademout
 300 gram   honing
 300 gram   donkere stroop
   5 gram   Chinook hoppellets (12% alfazuur) 60 min. meekoken
  15 gram   Hallertau pellets (7,5% alfazuur) 60 min. meekoken
  10 gram   Hallertau pellets (7,5% alfazuur) 20 min. meekoken
  14 gram   Goldings bloemen  (5,2% alfazuur) 20 min. meekoken
  14 gram   Goldings bloemen  (5,2% alfazuur) na het koken
   1 theel. Iers mos    2 min. meekoken
Maischschema
temperatuur         53C  63C  69C  78C
tijd (in minuten)   20   20   45   5          

Kooktijd: 60 minuten
Gist: Chimay
 

Dave Line - Royal Oak

Een imitatie van een heel mooi Engels bier.

Ingrediënten voor 10 liter:

1400 gram   pale mout 7EBC
 180 gram   tarwevlok
 100 gram   kristal mout 150 EBC
 160 gram   lichte basterdsuiker
  25 gram   Fuggles hop
  22 gram   Goldings hop (12 + 6 + 4 gram)
   1 theel. Iers mos
Maischschema: Stort het geschrote mout en de tarwevlokken in water van 57C. Roer goed. Verwarm langzaam het beslag tot 66C. Laat het beslag hierbij 90 minuten staan.
Beslagwater: 8 liter
Spoelwater: 4 liter
Kooktijd: 90 minuten met alle Fuggles hop en 12 gram Goldings hop. Voeg na het koken 6 gram Goldings hop toe aan het hete wort. Laat deze hop 15 minuten trekken voordat je de hop uit het wort filtert.
Gist: Engelse bovengist
Lagering: 7 dagen met 4 gram Goldings hop (dry-hopping)
 

Martin en Maria Logtens - Feestbier "De Roerstok"

Hieronder het recept van het feestbier 1993 dat op de gezamenlijke brouwdag 12 december 1992 geproduceerd is door een aantal leden van "De Roerstok". Het is het recept voor Frot-Ale van Martin en Maria Logtens, dat tijdens het 9e Nederlands Kampioenschap (1992) een eerste prijs behaalde in de categorie licht smalbieren.

Ingrediënten voor 10 liter:

2250 gram   pilsmout
 250 gram   ambermout
  15 gram   Hallertauer hopbloemen
  15 gram   Herzbrucker hopbloemen
Maischschema
temperatuur         52C  63C  73C  78C         
tijd (in minuten)   20   30   30    3         

Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 5 liter
Kooktijd: 90 minuten
12 gram Hallertau na 10 minuten
3 gram Hallertau na 20 minuten
10 gram Herzbrucker na 20 minuten
5 gram Herzbrucker na 85 minuten
Gist: naar eigen keuze
 

Cees Stadhouders

Het recept van het feestbier dat de gasten konden proeven tijdens de receptie van het 25-jarig huwelijksfeest van Francie en Cees Stadhouders.

Ingrediënten voor 10 liter:

2300 gram   pilsmout
 150 gram   munichmout
  85 gram   ambermout
  30 gram   kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd)
 150 gram   tarwemout
  15 gram   Hallertau (de hop is tijdens het koken in gedeeltes toege-   
                      voegd)
  17 gram   Saaz
  55 gram   kristalsuiker (de suikers en kruiden na 65 koken toegevoegd)
  20 gram   honing
   2 gram   koriander 
   1 gram   sinaasschil
Maischschema
temperatuur         46C  52C  58C  61C  63C  67C  72C  78C
tijd (in minuten)   10   12    5   10   40    5   30    5

Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 70 minuten
Gist: gedroogde gist van Farma
Begin SG: 1059
Eind SG: 1017

 



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier