Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Pilsener

 

Index

Robert Bloemraad en Peter Stam

Het recept van de prijswinnaars van het 10e Open Nederlands Kampioenschap (1994). De jury van het kampioenschap was unaniem van oordeel dat het door Robert Bloemraad en Peter Stam gebrouwen pilsener met de hoogste eer moest gaan strijken. Op de clubavond van 9 september 1994 hebben Robert en Peter de bereidingswijze van dit bier uitgelegd. Een belangrijk item bij deze bereidingswijze is de vergisting. Het op gang brengen van de gisting bij de gistopkweek en hoofdgisting heeft plaatsgevonden bij kamertemperatuur. Na het aanslaan van de gisting is de temperatuur teruggebracht naar 7C. Voor de hergisting op de fles is een warme lagering van 14 dagen aangehouden.

Ingrediënten voor 10 liter:

1800 gram   pilsmout                  Huisvlijt
 100 gram   maïsvlokken               reformwinkel
  24 gram   Hallertauer bloemen       Huisvlijt
  10 gram   Hersbrüker Spät bloemen   Huisvlijt
   2 gram   Iers mos                  Van Rein
 1 theel.  gelatine                   Van Gelder


Maischschema

temperatuur         52C  55C  63C  72C  78C
tijd (in minuten)   10   20   30   30    1

Maischwater: 8 liter
Spoelwater: 9 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: opgekweekte gist van 2 depots pas gebotteld Christoffelbier
Begin SG: 1048
Eind SG: 1010
 

Wim Roovers

1e prijs categorie ondergistende bieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

2000 gram   palemout 7 EBC
  12 gram   Hallertauer bloemen 4,5%
   9 gram   Saaz bloemen 4,1 %
   3 gram   Northern Brewer bloemen 8%

Maischschema
temperatuur         40C   45C   53C   63C   72C   78C
tijd (in minuten)   15    15    15    60    30     1
Maischwater: 7 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: zetgist Dommelsch
Begin SG: 1056
Eind SG: 1012
 

Albert Hoffmann

2e prijs categorie ondergistende bieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

1900 gram   pilsmout 3 EBC
  17 gram   Saaz bloemen
  13 gram   Perle bloemen
   7 gram   Huller pellets
Maischschema
temperatuur         36C   48C   50C   53C   64C   73C
tijd (in minuten)    8    10    10    10    60    15
Maischwater: 8 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: gekregen, herkomst onbekend
Begin SG: 1048
Eind SG: 1010

Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier