Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Scotch Ale

 

Index


Brian Bliss

Een recept van over de grote plas. Onze Amerikaanse collega's verenigd in de AHA publiceren ook regelmatig recepten. Een verzameling van deze recepten is gebundeld in "The Cat's Meow II". In de bibliotheek van "De Roerstok" is deze receptenbundel te vinden.
Het onderstaande recept is afkomstig van Brian Bliss en heeft betrekking op een Barley-wine/Doppelbock.
De Amerikaanse bierkeurmeesters beoordeelden dit bier als een goed gebrouwen, moutig en fruitig bier. De keurmeesters vonden het echter niet een echte barley wine. Brian Bliss denkt dat de aanduiding scotch ale misschien beter is.

Ingrediënten voor 10 liter:

3600 gram   pilsmout
 900 gram   munichmout
 180 gram   geroosterde pilsmout
  90 gram   kristalmout
   1 theel. gips
  11 gram   Goldings hop (5,6% alfa)  100 min. gekookt
  11 gram   Hallertauer hop  100 min. gekookt
  11 gram   Hallertauer hop  50 min. gekookt
   6 gram   Hallertauer hop  40 min. gekookt
   6 gram   Hallertauer hop  geweekt aan het einde van het koken
   1 theel. Iers mos   laatste 10 min. van het koken
Maischschema
temperatuur         53C  67C  73C  78C
tijd (in minuten)   45   45   30    1
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 100 minuten
Gist: Whitbread ale
Begin SG: 1090
Eind SG: 1034
 

Jacques Bertens

In deze donkere winterse tijden geven voor bierdrinkers de voorkeur aan donkere bieren. Een biertype dat redelijk populair is maar waar je niet zo veel recepten van tegen komt is Scotch ale. Nadat ik in Turnhout weer eens van zo'n biertje genoten had besloot ik het zelf te brouwen. Aan de hand van recepten van Graham Wheeler en Internetrecepten heb ik het onderstaand recept samengesteld.
Het bier doet qua smaak en kleur zeker aan Scotch denken. Het bier mag misschien wat zoeter zijn. Een inkorting van de maischtijd bij 60C tot 20 à 25 minuten ligt in de rede. Gordon Scotch Ale heeft een vrij sterke diacetyl (boterachtige) smaak. Om deze smaak in het bier te krijgen kun je het beste wat langer lageren, het jong bier goed beluchten en geen verse gist toevoegen. Op deze wijze wordt er door de gist wat meer diacetyl aangemaakt. Meestal wordt dit als een brouwfout ervaren, bij dit biertype is het echter gewenst.
Om het Engelse karakter van dit bier wat meer te versterken zou je de Saaz hop kunnen vervangen door een typische Engelse hop.
Wat me bij mijn bier opviel was dat het schuim zeer instabiel, hetgeen je niet zou verwachten gelet op het brouwschema en gebruikte moutsoorten. Naar ik vermoed maakt de gebruikte gist was meer hogere alcoholen aan die schuimnegatief werken.
 

Ingrediënten voor 10 liter wort:

1750 gram  palemout 7 EBC                Huisvlijt
 375 gram  caramout 37 EBC               Farma Import
 375 gram  caramout 150 EBC              Huisvlijt
 250 gram  tarwevlok                     Huisvlijt
  13 gram  Saaz hopbloemen (3 gram voor het koken, 10 gram begin koken)
                                         Huisvlijt
   8 gram  Fuggles (4 gram voor het koken, 4 gram laatste 10 min. koken)
                                         Farma Import
   7 gram  Goldings (begin koken)        Farma Import
   5 ml    karamel kleurstof             Huisvlijt
 een snufje keukenzout
Maischwater: 9 liter

Maischschema

temperatuur         52C  60C  72C 75C
tijd (in minuten)    5    30    25   10

Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: Wyeast, nr. 1728, Scottish Ale The Brew Shop
Begin SG: 1065
Eind SG: 1012

Nog even terugkomen
In het vorige clubblad heb ik een recept gepubliceerd van een Scotch ale. Ik schreef toen als dat het bier wat zoeter zou mogen. Nu het bier wat langer staat is het nog droger geworden dan mij voor ogen stond. Om een zoeter en beter schuimhoudend bier te krijgen is het denk nu beter om de enzympauze van 52C geheel achterwege te laten en niet 60C maar 63C aan te houden als de eerste maischtemperatuur. Het bier zal daardoor een stuk zoeter zijn.
Verder mag de moutige smaak ook wat sterker aanwezig zijn. Je kunt dit bereiken door naast de genoemde mouten ook nog 400 gram munichmout toe te voegen. Het bier wordt daardoor ook wat zwaarder waardoor het meer gaat lijken op het populaire zware Gordon Scotch Ale.



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier