Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Stout

Index


Harry Pijpker

Ingrediënten voor 10 liter:
2000 gram   pilsmout
 330 gram   munichmout
 170 gram   aromamout 150 EBC (voorheen karamelmout genoemd)
  42 gram   Saaz hop

Maischschema
temperatuur         45C  53C  65C->62C  73C  
tijd (in minuten)   15   30      90     30
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 4 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: Bots gedroogde gist
Begin SG: 1055
Eind SG: 1012
 

Svante Ekelin - Maltes Stout

Een recept uit "Hembryggaren" (dec. 1992), het blad van de Zweedse verenigingen van thuisbrouwers. Het recept is iets anders vermeld dan je gewend bent. De hoeveelheden maisch- en spoelwater ontbreken. Het recept is echter wat uitgebreider met gegevens over gisting, toevoeging van suiker voor de hergisting en jurycommentaar (3e prijs categorie Stout/Porter SG <1045).

Ingrediënten voor 10 liter:

1500 gram   pale alemout
 115 gram   chocolademout
 115 gram   zwarte mout
 115 gram   geroosterd graan
  13 gram   Pride of Ringwood hoppellets (11% alfazuur) 
            60 minuten meekoken
  15 gram   Cascade hoppellets (5% alfazuur) 2 minuten meekoken
Maischschema
temperatuur         55C  65C
tijd (in minuten)   20   80
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Sierra Nevada vloeibare gist
Hoofdgisting: 15 dagen bij 17C
Nagisting: geen
Koolzuurvorming: met 0,5% vol. suiker
Begin SG: 1045
Eind SG: 1012
Jurycommentaar: Mooi schuim, frisse geur, ronde zachte smaak, fijne bitterheid.
 

Albert van Kaauwen - Ondeugend Bier

De toelichting bij het recept is van Albert van Kaauwen.
John van Waes, een bierkenner bij uitstek en Ruslandkenner, noemt dit bier een "dartel" of "stout" in de betekenis van "ondeugend" bier. Dit bier werd in de 18e eeuw in Engeland gebrouwen om geëxporteerd te worden naar St.Petersburg. Vandaar het hoge alcoholpercentage en de gulle hoptoevoeging om beschermd te zijn tegen bederf voor zijn lange reis. De tsaar, maar vooral de tsarina, waren grote liefhebbers van dit bier.
Wij noemen dit bier "tsarinnenbier" in het Russisch spreek je het uit als tsarietsa pievo. Hier volgt het recept en de brouwwijze van dit pittige bier:

Ingrediënten voor 10 liter:

3000 gram   pilsmout
 300 gram   ambermout
 200 gram   zwarte mout
  50 gram   gebrande mout (gerst)
  60 gram   Golding Style hop

  35 gram   Northern Brewers hop
Maischschema: Storten op 6 liter water van 67C (temp. wordt 55-60C).
30 minuten maischen.
Toevoegen 3 liter water van 90-95C (temp. wordt ca. 65C).
30 minuten maischen.
Temperatuur verhogen naar 72C

Maischwater: Zie maischschema
Spoelwater: 6 liter water
Kooktijd: 75 minuten. Laatste 5 minuten wat hop toevoegen.
Gist: Huisvlijt en gistdepot van 2 flesjes La Trappe dubbel (opgestart)
Begin SG: 1085
Eind SG: 1022
Rijpingstijd: Dit bier tot 1 jaar laten rijpen.
 

Albert van Kaauwen

Ingrediënten voor 10 liter:
1500 gram   pilsmout
 250 gram   tarwemout
 200 gram   karamelmout
 200 gram   ambermout
 150 gram   zwarte mout
 100 gram   kristalmout
  25 gram   Northern Brewer hop
   8 gram   Goldings hop (laatste 5 minuten)
Maischschema
temperatuur         38C  45C  52C  63C  73C  78C        
tijd (in minuten)   10   10   35   35   20    1
Maischwater: 8 liter
Spoelwater: 8,5 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Beer Yeast van Huisvlijt
Begin SG: 1055
Eind SG: 1012
 

Tip: Neem een groot vat voor de gisting, want het risico is groot dat het schuim uit het waterslot komt (tarwemout).

 



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier