|
Bierrecepten - StoutIndex
Harry PijpkerIngrediënten voor 10 liter:2000 gram pilsmout 330 gram munichmout 170 gram aromamout 150 EBC (voorheen karamelmout genoemd) 42 gram Saaz hopMaischschema temperatuur 45C 53C 65C->62C 73C tijd (in minuten) 15 30 90 30Maischwater: 10 liter Spoelwater: 4 liter Kooktijd: 75 minuten Gist: Bots gedroogde gist Begin SG: 1055 Eind SG: 1012 Svante Ekelin - Maltes StoutEen recept uit "Hembryggaren" (dec. 1992), het blad van de Zweedse verenigingen van thuisbrouwers. Het recept is iets anders vermeld dan je gewend bent. De hoeveelheden maisch- en spoelwater ontbreken. Het recept is echter wat uitgebreider met gegevens over gisting, toevoeging van suiker voor de hergisting en jurycommentaar (3e prijs categorie Stout/Porter SG <1045).Ingrediënten voor 10 liter: 1500 gram pale alemout 115 gram chocolademout 115 gram zwarte mout 115 gram geroosterd graan 13 gram Pride of Ringwood hoppellets (11% alfazuur) 60 minuten meekoken 15 gram Cascade hoppellets (5% alfazuur) 2 minuten meekokenMaischschema temperatuur 55C 65C tijd (in minuten) 20 80Kooktijd: 60 minuten Gist: Sierra Nevada vloeibare gist Hoofdgisting: 15 dagen bij 17C Nagisting: geen Koolzuurvorming: met 0,5% vol. suiker Begin SG: 1045 Eind SG: 1012 Jurycommentaar: Mooi schuim, frisse geur, ronde zachte smaak, fijne bitterheid. Albert van Kaauwen - Ondeugend BierDe toelichting bij het recept is van Albert van Kaauwen.John van Waes, een bierkenner bij uitstek en Ruslandkenner, noemt dit bier een "dartel" of "stout" in de betekenis van "ondeugend" bier. Dit bier werd in de 18e eeuw in Engeland gebrouwen om geëxporteerd te worden naar St.Petersburg. Vandaar het hoge alcoholpercentage en de gulle hoptoevoeging om beschermd te zijn tegen bederf voor zijn lange reis. De tsaar, maar vooral de tsarina, waren grote liefhebbers van dit bier. Wij noemen dit bier "tsarinnenbier" in het Russisch spreek je het uit als tsarietsa pievo. Hier volgt het recept en de brouwwijze van dit pittige bier: Ingrediënten voor 10 liter: 3000 gram pilsmout 300 gram ambermout 200 gram zwarte mout 50 gram gebrande mout (gerst) 60 gram Golding Style hop 35 gram Northern Brewers hopMaischschema: Storten op 6 liter water van 67C (temp. wordt 55-60C). 30 minuten maischen. Toevoegen 3 liter water van 90-95C (temp. wordt ca. 65C). 30 minuten maischen. Temperatuur verhogen naar 72C Maischwater: Zie maischschema
Albert van KaauwenIngrediënten voor 10 liter:1500 gram pilsmout 250 gram tarwemout 200 gram karamelmout 200 gram ambermout 150 gram zwarte mout 100 gram kristalmout 25 gram Northern Brewer hop 8 gram Goldings hop (laatste 5 minuten)Maischschema temperatuur 38C 45C 52C 63C 73C 78C tijd (in minuten) 10 10 35 35 20 1Maischwater: 8 liter Spoelwater: 8,5 liter Kooktijd: 90 minuten Gist: Beer Yeast van Huisvlijt Begin SG: 1055 Eind SG: 1012 Tip: Neem een groot vat voor de gisting, want het risico is groot dat het schuim uit het waterslot komt (tarwemout).
Terug naar de overige bierrecepten. ![]() |