Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Tarwebier

 

Index


Gerrit van der Linden

1e prijs categorie licht smalbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

 800 gram   pilsmout
 800 gram   tarwevlokken
  15 gram   Hallertauer 4,5%
   4 gram   koriander
Maischschema
temperatuur         37C   45C   52C   62C   73C   78C
tijd (in minuten)   30    30    30    45    45    15
Maischwater: 6 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: zelfopgekweekt uit depot Brugs tarwebier
Begin SG: 1045
Eind SG: 1005
 

Harrie Pijpker

3e prijs categorie licht smalbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

Ingrediënten voor 10 liter:

1225 gram   pilsmout
1000 gram   tarwemeel
 225 gram   tarwevlokken
  15 gram   sinaasappelschillen
   3 gram   koriander
   1 gram   mengsel van basilicum en kummel
Maischschema
temperatuur         53C   67C   65C   75C   78C
tijd (in minuten)   30    30    60    15     5
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 5 liter
Kooktijd: 65 minuten
Gist: Gervin Danish Ale Yeast
Begin SG: 1050
Eind SG: 1015
 

Huub en Herman Soemers

3e prijs categorie licht smalbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991

Ingrediënten voor 10 liter:

1900 gram   pilsmout
1200 gram   ongemoute tarwe
  12 gram  koriander
   6 gram   Northern Brewer bloemen
   6 gram   Hallertauer bloemen
Maischschema
temperatuur         40C   52C   63C   73C   78C
tijd (in minuten)    1    45    60    45     5
Maischwater: 12 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 65 minuten
Gist: Farma bovengist gedroogde gist
Begin SG: 1055
Eind SG: 1017
 

Cees Stadhouders

Hieronder volgt het recept van het bier waarmee Cees Stadhouders de 1e prijs behaalde in de categorie licht smalbier bij de clubkampioenschappen 1993. Cees haalde ook nog een eerste prijs in de categorie donker smalbier.

Ingrediënten voor 10 liter:

1300 gram   pilsmout
 850 gram   ongemoute tarwe
 100 gram   volkoren tarwemeel
 160 gram   ongemoute haver
   7 gram   Northern Brewer hopbloemen ) in gedeelten
   7 gram   Hallertauer hopbloemen     ) toegevoegd
   2 gram   Saaz hopbloemen            )
   8 gram   koriander na 60 minuten koken
    theel. sinaaspoeder na het koken
Het beslag aangezuurd met 2 ml melkzuur + sap van 1/3 citroen (pH = 5,4)

Maischschema

temperatuur         45C  52C  63C  68C  72C  78C
tijd (in minuten)    5   10   40    5   25    1
Maischwater: 9 liter
Spoelwater: 6,5 liter
Kooktijd: 70 minuten
Gist: 1 zakje Farma Import gedroogde gist
Begin SG: 1053
Eind SG: 1016
 

Sjef Groothuis

Een recept van Sjef Groothuis, de brouwer van brouwerij "De drie Horne" te Kaatsheuvel.
Opvallend bij dit recept zijn de wat korte maischtijden op 52C en 63C.
Dit beïnvloedt volgens Sjef de schuimhoudbaarheid positief.

Ingrediënten voor 10 liter:

1500 gram  pilsmout
 500 gram  tarwevlokken
  10 gram  koriander
  25 gram  Hallertau hopbloemen
De schil (niet het witte) van een sinaasappel.
Het sap van twee citroenen ten behoeve van de pH-correctie.

Maischschema

temperatuur         48C  52C  63C  73C  78C
tijd (in minuten)   15   15   15   30    1
Maischwater: 14 liter
Spoelwater: 3 liter (totdat je 12 liter wort hebt om te koken)
Kooktijd: minimaal 60 minuten
Gist: vrije keuze
Begin SG: 1060
Eind SG: 1009
 

Christ jr. en Christ sr. v.d Hoven

Tijdens de op 19 maart 1994 gehouden feestavond werden Christ jr. en Christ sr. v.d. Hoven uitgeroepen tot algemeen kampioen van "De Roerstok". Ze behaalden een eerste prijs in de categorie donker smalbieren en een tweede prijs in de categorie licht dikbieren.
Hieronder volgt het recept waarmee ze de eerste prijs wonnen. Het betreft een donker tarwebiertje.

Ingrediënten voor 10 liter:

1670 gram   pilsmout 3EBC
 500 gram   tarwemout (Huisvlijt)
 350 gram   ongemoute tarwe (molen Hilvarenbeek)
 350 gram   karamelmout 150 EBC
  17 gram   Northern Brewer hopbloemen (Farma Import)
   8 gram   Saaz (Duitsland)
Maischschema
temperatuur         45C  52C  58C  63C  72C  78C        
tijd (in minuten)   10   25    5   30   30    5
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 15 liter (er is 15 liter van 80C gebruikt voor de stijging van de temperatuur van 63C naar 68C)
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Boots korrelgist
Begin SG: 1050
Eind SG: 1010
 

Martin Hofhuis

Met het onderstaand recept heeft Martin Hofhuis een eerste prijs won bij de in 1995 gehouden onderlinge wedstrijd van het Bierkeurmeestersgilde. Het betreft een Belgisch witbiertje. Het recept is oorspronkelijk van Jacques Lambrechts maar is door Martin aangepast.

Ingrediënten voor 10 liter:

 850 gram pilsmout
 650 gram tarwemout
 150 gram gerstevlokken
 150 gram haver (ongemout)
  12 gram Hallertauer 6,8% pellets of 15 gram overjarige bloemen
  5 gram gemalen koriander
gedroogde en geraspte schil van 2 sinaasappelen
Maischproces: Neem 5 liter water en verwarm dat tot 42C. Laat de gerstevlokken 5 minuten koken in 2,5 liter water en voeg dat bij het brouwwater zodat het geheel 52C wordt. Stort hierin de geschrote mout. Enzymrust 20 min.
Verwarmen naar 68C. Enzymrust 60 min. Doe de jodiumtest, indien nog zetmeel aanwezig is temperatuur langer aanhouden.
Verwarmen naar 78C en na 2 minuten beginnen met klaren.
Maischwater: 7,5 liter. Brouwwater tevoren koken en tijdens het maischen 2,5 ml citroenzuur (pH 1,5) toevoegen.
Spoelwater: 10 liter.
Kooktijd: 60 minuten.
Gist: zelf opgekweekte Hoegaarden gist
Begin SG: niet opgegeven
Eind SG: niet opgegeven
 

Marij's Tarwebier

Met dit recept heeft Marij van Meel een eerste prijs gewonnen bij het clubkampioenschap 1994-1995.

 Ingrediënten voor 10 liter:

1900 gram   pilsmout 
1200 gram   ongemoute tarwe
 5,2 gram   Northern Brewer
 5,2 gram   Hallertauer
  11 gram   koriander
Maischschema
temperatuur         40C  52C  63C  73C  78C             
tijd (in minuten)   10   45   60   45    5
Maischwater: niet opgegeven
Spoelwater: niet opgegeven
Kooktijd: 90 minuten
De hop is in etappen toegevoegd. De koriander heeft de laatste 10 minuten meegekookt.
Gist: Huisvlijt gist
Begin SG: niet opgegeven
Eind SG: niet opgegeven
 

Paul Mannaerts

Het onderstaande recept is door Paul Mannaerts gebruikt voor het bier waarmee hij bij het clubkampioenschap 1995-1996 een eerste prijs won in de categorie licht smalbier. Het is een witbier.

 Ingrediënten voor 10 liter

1440 gram   pilsmout 3 EBC
 960 gram   ongemoute tarwe
  20 gram   Saaz pellets 2,1 % (18 gram bij het begin van het koken,
            2 gram de laatste 30 minuten
1/4 soepl.  abrikozenjam (toegevoegd bij de enzympauze van 63C)
 1,2 gram   gemalen sinaasappelschillen (toegevoegd tegen het einde van
            het koken)
   7 gram   gemalen koriander (op de hopzeef gelegd; 15 minuten laten
            trekken voor het aflaten van het gehopte wort)
Maischschema
temperatuur         38C*   52C**  58C   63C    73C    78C
tijd (in minuten)    5     10     20    45     30       1
* bij 38C is alle tarwe gestort + 440 gram pilsmout; door deze werkwijze wordt een enzymmatige
afbraak van de tarwebestanddelen bevorderd
** bij 52C is het restant van de pilsmout gestort
Maischwater: 8,5 liter
Spoelwater: 8,5 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Brugs Tarwe
Begin SG: 1048
Eind SG: 1013
Hoofdgisting: 3 dagen
Lagering: 7 dagen
 

Raymond Oosterwijk

1e prijs categorie licht smalbieren 12e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1996

Ingrediënten voor 10 liter:

1750 gram   pilsmout 3 EBC
 750 gram   ongemouten tarwe
 125 gram   ongemouten haver
  42 gram   Hallertauer bloemen 2,5%
            citroenzuur (poeder)
            geraspte schil van een sinaasappel (geen wit)
   4 gram   koriander
Maischschema
temperatuur         53C   63C   72C   78C
tijd (in minuten)   25    60    10     3
Voorafgaande aan het maischen zijn de tarwe en haver eerst 10 minuten gekookt om een betere afbraak te krijgen.

 Kooktijd: 60 minuten
Gist: Wyeast Belgian White (nr. 3944)
Begin SG: 1056
Eind SG: 1012

Paul van den Boom

Het door mij ingezonden bier, welke tijdens het laatste clubkampioenschap de eerste prijs haalde in de categorie licht smalbier, is niet zonder problemen tot stand gekomen. Een eerste poging tot brouwen van witbier dateert van oktober 1996 en mislukte jammerlijk door een niet vooruit te branden vergisting. Een nieuwe poging start op 17 november met het volgende recept als basis (terug gerekend naar 10 liter wort vóór gisting)

Ingrediënten voor 10 liter:

1215 gram  pilsmout 3EBC
 821 gram  tarwemout
   7 gram  Hallertau pellets
  11 gram  Saaz pellets
   7 gram  koriander vers gekneusd
schil van 1 sinaasappel dun geschild
Maischschema
temperatuur         45C   50C   63C   73C
tijd (in minuten)    5    10    45    60
Maischwater: 7 liter aanzuren met melkzuur tot pH 5,5
Spoelwater: 5 liter
Kooktijd: 90 minuten, schillen en koriander laatste 20 minuten toevoegen
Koelen en 3,5 liter (voorgekookt) koud water toevoegen
Gist: Wyeast Belgium White, opgekweekt uit vorig brouwsel

Ook bij dit brouwsel verloopt de vergisting traag:
brouwdag: SG 1047; dag 4: SG 1030; dag 7: SG 1024; dag 10: SG 1020 en overhevelen naar mandfles met toevoeging van korrelgist Den Arsegan; dag 17: SG 1012 en aansluitend koelen tot (bottel)dag 23.
Na ca. 2 weken leek mij de tijd rijp voor een eerste kennismaking. Echter mijn keuken-interieur had de primeur vanwege een overmatige koolzuurvorming. Pas na een flinke koeling en voorzichtig openen liet de aanstaande kampioen zich proeven.



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier