Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Tripel Abdijbier

Index


René van Gestel

3e prijs categorie licht dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989

 Ingrediënten voor 10 liter:

3650 gram   pilsmout 3 EBC
  18 gram   Hallertau Northern Brewer hoppellets 8%
  12 gram   Goldings overjarige hopbloemen 4%
 275 gram   lichte kandijsiroop (gekocht in BelgiŽ)
   2 gram   Iers Mos

Maischschema
temperatuur         50C   63C   72C   
tijd (in minuten)   30    30    45
Maischwater: 14 liter
Spoelwater: - liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: zelfopgekweekte West-Malle Tripel
Begin SG: 1092
Eind SG: 1022
 

Ruud Bijl

2e prijs categorie licht dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991

Ingrediënten voor 10 liter:

2870 gram   pilsmout 3 EBC
 175 gram   tarwemout
 175 gram   maÔsvlokken
  35 gram   Hallertauer
Maischschema
temperatuur         55C   62C   72C   78C
tijd (in minuten)   30    45    20    10
Maischwater: 7 liter
Spoelwater: 6,5 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: zelfopgekweekte Chimay-blauw
Begin SG: 1090
Eind SG: 1020
 

Ron van Hees en Gerard v.d. Meeren

Het recept is van Ron van Hees en Gerard v.d. Meeren, drievoudige prijswinnaars van het 9e Open Nederlands Kampioenschap voor Amateur-bierbrouwers (1992). Het bier had de naam "Bierre Fatale" en behaalde de 1e prijs in de categorie Licht Dikbieren.

Ingrediënten voor 10 liter:

2570 gram   pilsmout                    Bavaria Mouterij Lieshout
 860 gram   lichte moutextractpoeder    Diastatische producten Lieden
  40 gram   Brewers Gold hop            Farma Import Beverlo
   1 gram   Iers mos                    Farma Import Beverlo
Maischschema
temperatuur         50C  60C  64C  75
tijd (in minuten)   20   15   75   120
Maischwater: 8 liter
Spoelwater: 4 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Farma gist Farma Import Beverlo
Begin SG: 1073
Eind SG: 1025
 

Sander Maassen

Tijdens het 10e Open Nederlands Kampioenschap dat in voorjaar 1994 werd gehouden behaalde hij er een eerste prijs mee in de categorie licht dikbieren. Sander had het bier ingezonden als een tripel. Gezien de zwaarte en het licht kruidige karakter (afkomstig van de gebruikte gist) zou dit bier ook zeer goed betiteld kunnen worden als winterbier.

 Ingrediënten voor 10 liter:

4000 gram   pilsmout 3 EBC       Huisvlijt
 550 gram   tarwemout            Huisvlijt
  65 gram   Saaz pellets         Huisvlijt
Maischschema
temperatuur         50C  62C  72C  76C         
tijd (in minuten)   30   30   30   10
Maischwater: 8,5 liter
Spoelwater: 6,5
Kooktijd: 75 minuten
Gist: 10 ml Delta X
Begin SG: 1100
Eind SG: 1015
 

Jacques Bertens

Het onderstaand recept heeft een eerste prijs gewonnen bij de in 1995 gehouden onderlinge wedstrijd van het BKG. Het bier is ingezonden als tripel. Gezien de zwaarte van het bier en het volle karakter kan dit bier ook heel goed doorgaan voor een winterbier. De grenzen tussen de verschillende biertypes zijn nu eenmaal niet altijd duidelijk te trekken hoezeer sommige leden van het BKG daar wel eens anders over denken.

Ingrediënten voor 10 liter:

3600 gram   pilsmout 3EBC
1000 gram   caramout 15 EBC
 330 gram   kristalsuiker
  30 gram   Saaz pellets
  10 gram   Hallertauer hopbloemen
   2 gram   korianderpoeder
   1 gram   zoethoutpoeder


Maischschema

temperatuur         52C  63C  73C  78C
tijd (in minuten)   15   35   25    1
Maischwater: 12 liter
Spoelwater: 2 liter
Kooktijd: 70 minuten. De Saaz was toegevoegd voordat het wort aan de kook kwam. De Hallertauer, kruiden en kristalsuiker de laatste 10 min van het koken.
Gist: Delta V en Farma Import bovengist. Er is geen giststarter gemaakt. De Farma Import bovengist is na 18 uur toegevoegd omdat de Delta V nog niet zichtbaar actief was.
Begin SG: 1100
Eind SG: 1025
 

Theo van de Voorde

Hieronder het recept waarmee Theo van de Voorde clubkampioen 1995 is geworden en waarvan we de vorige clubavond hebben kunnen proeven.

Ingrediënten voor 10 liter:

3000 gram   pilsmout
 200 gram   tarwe(mout/vlokken/meel)
 200 gram   gierst
 250 gram   gele basterdsuiker
  20 gram   Northern Brewer hoppellets 6% (begin koken)
   8 gram   Saaz hoppellets 3,5 % (10 minuten voor het koken)
   2 gram   korianderpoeder (10 minuten voor het einde koken)
Maischschema
temperatuur         52C   63C   73C   78C
tijd (in minuten)   15    40    20     1
Maischwater: 8 liter
Spoelwater: spoelen tot je ongeveer 13 liter wort hebt.
Kooktijd: 75 minuten
Gist: Farma bovengist (voorheen Farma trappist).
Begin SG: 1080
 

Chou Chou - Pierre Rajotte

Bewerkt door Dennis Groothuis

Onderstaand brouwschema is afkomstig uit het boek "Belgian Ale" van Pierre Rajotte. Zoals jullie wel weten heeft deze bekende thuisbrouwer uit Canada ons onlangs bezocht. Iedereen die op de clubavond van januari 1996 aanwezig was, heeft dit bier kunnen proeven. Het boek van Pierre Rajotte is ook in onze bibliotheek te vinden. Hierin staat uitvoerig beschreven hoe dit bier werd gebrouwen.

 Ingrediënten voor 10 liter

3200 gram   pilsmout 3 EBC
 100 gram   donkere kandij
  10 gram   hop 5% alfazuur begin koken
  15 gram   hop 5% alfazuur in 2 etappes toevoegen tijdens koken
(gebruik bijv. Challanger, Hallertauer, Herzbrucker of een andere
aromahop)
Maischschema
temperatuur         58C   62C   66C   70C   76C      
tijd (in minuten)    5    15    30    15      1
Maischwater: 6,5 liter (erg dik beslag, vereist continu roeren roeren van het beslag)
Kooktijd: 150 minuten.
Gist: opgekweekte La Chouffe
Begin SG: 1088
 

Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier