Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Weizen

Index


Gerry Hage

Zoals je in dit clubblad (juni 1996) hebt kunnen lezen is Gerry Hage op bezoek geweest bij de Isar-brouwerij in München. Hier kreeg hij het recept voor Weizenbier, waarvan hij ons wil laten meegenieten.

Ingrediënten voor 10 liter:

1000 gram   tarwemout
 940 gram   pilsmout
  30 gram   caramout
   4 gram   hop
Maischschema
temperatuur         44C    62C    72C   78C
tijd (in minuten)   10     20     20     5
Maischwater: 7 liter
Spoelwater: 6 liter

Kooktijd: 90 minuten tot 10,6 liter over is
2 gram hop na 10 min begin koken
2 gram hop 10 min voor einde koken
 

Jacques Bertens

Deze maand een ander recept van een bier dat ik onlangs gebrouwen heb. Het betreft een weizen. Bij een weizen moet minimaal 55% tarwemout gebruikt te worden, zo heb ik onlangs begrepen. Ik heb me strik aan deze richtlijn gehouden. Naast tarwemout heb ik enkel pilsmout gebruikt. Het is een zeer lichtgekleurd bier geworden. De meeste Duitse weizen zijn donkerder. Achteraf had ik spijt dat ik niet 2 - 4% cara 20 mout had toegevoegd zoals professor Narziss in zijn boek Abriss der Bierbrauerei aanbeveelt. Deze mout geeft een iets meer kleur en moutigheid.
Voor een weizen is het bier vrij zwaar uitgevallen. Je kunt dus met wat minder mout toe.
De gist die ik heb gebruikt is een echte weizengist afkomstig van Wyeast. Elders in dit blad kun je meer over de gisten van deze leverancier lezen.

Ingrediënten voor 10 liter wort:

1550 gram  tarwemout
1250 gram  pilsmout
  15 gram  Saaz hopbloemen (Huisvlijt) bij begin koken
   4 gram  Target pellets, afkomstig van de cursus die ik volg in Gent,
           bij begin koken
  1,5 gram Saaz pellets, afkomstig van de cursus die ik volg in Gent,    
           bij laatste 10 min. koken
Maischwater: 10 liter
 

Maischschema

temperatuur         50C    61C    71C   77C
tijd (in minuten)   10     30     20     5
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 70 minuten
Gist: Wyeast, nr. 3068, Weihenstephan Wheat
Begin SG: 1059
Eind SG: 1013



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier