Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Winterbier

Index


Huub Soemers - Zwarte Zoemer

Ingrediënten voor 10 liter
3400 gram   pilsmout
 100 gram   tarwemout
 250 gram   karamelmout
  20 gram   Hallertauhop 8%
  10 gram   koriander
 150 gram   honing
 300 gram   bruine kandij
Om een behoorlijke donkere kleur te krijgen is er gebruik gemaakt van een kleine hoeveelheid zelf gebrande kristalsuiker. Deze is in een pan zolang verwarmd totdat deze ging karameliseren. Hierdoor kleurt het bier maar krijgt het geen branderige smaak.

Maischschema

temperatuur         52C  62C  72C   
tijd (in minuten)   22   45   45
Maischwater: 10 liter.

 Spoelwater: 7 liter. Het spoelwater is aangezuurd met melkzuur tot het beslag een pH had van 5,4.
Kooktijd: 90 minuten, de hop heeft vanaf het begin meegekookt.
Gistsoort: Farma Import.
Begin SG: 1095.
 

Dennis Groothuis - Decemberkoning

Ingrediënten voor 10 liter:
1600 gram   pilsmout
 400 gram   tarwemout
 320 gram   munichmout (20 ebc)
 160 gram   ambermout (50 ebc)
 160 gram   caramout 120 (voorheen kristalmout genoemd)
 300 gram   maïsvlokken
  15 gram   Hallertauer hoppellets
  20 gram   Challanger bloemen 5,2 %
   1 theel. kaliumchloride
   1 theel. Iers mos (laatste 10 min. koken)
Maischschema
temperatuur         55C  62C  72C  78C
tijd (in minuten)   30    40   30    1
Maischwater: 10 l
Spoelwater: 8 l
Kooktijd: 75 minuten. Challanger begin koken. Hallertauer laatste 15 minuten.
Gist: Delta V
Begin SG: 1085
Eind SG: niet opgegeven
 

Jan van Doesburg - Christmas Ale

Ingrediënten voor 10 liter:
2000 gram   pilsmout
 400 gram   munichmout
 200 gram   chocolademout
 350 gram   kandijsuiker
 200 gram   honing
  45 gram   Northern Brewer
 200 gram   lactose
 1/4 theel  keukenzout
Maischschema
temperatuur         38C  45C  52C  63C  72C  76C   
tijd (in minuten)   15   10   20   15   20   30
Maischwater: 7 liter
Spoelwater: 9 liter
Kooktijd: 75 minuten. Na 10 minuten koken 35 gram hop. Laatste 10 minuten 10 gram hop.
Gist: niet opgegeven
Begin SG: 1075
Eind SG: niet opgegeven
 

Albert van Kaauwen

Ingrediënten voor 10 liter:
1850 gram   pilsmout
 900 gram   munichmout
 300 gram   cara 150 (voorheen kristalmout genoemd)
 300 gram   aromamout (voorheen karamelmout genoemd)
 250 gram   ambermout
  65 gram   Goldings
   1 theel  Iers mos
Maischschema
temperatuur         55C  65C  72C            
tijd (in minuten)   30   30   15
Maischwater: 13 liter
Spoelwater: 12 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: Boots
Begin SG: 1085
Eind SG: 1022
 

Antoinette Reijnen

Ingrediënten voor 10 liter:
2500 gram   pilsmout
 300 gram   cara 150 (voorheen kristalmout genoemd)
 300 gram   aromamout (voorheen karamelmout genoemd)
 220 gram   tarwevlokken
 200 gram   ambermout
 100 gram   zwarte mout
  32 gram   Hallertauer
Maischschema
temperatuur         50C  63C  73C  78C         
tijd (in minuten)   30   45   30    5
Maischwater: niet opgegeven
Spoelwater: gespoeld tot 11,5 liter wort
Kooktijd: er is ingekookt tot 10 liter wort
Gist: trappistengist
Begin SG: 1083
Eind SG: 1017
 

René van Gestel - Winterkoning

Ingrediënten voor 10 liter:
3250 gram   15 EBC
 250 gram   100 EBC (karamelmout)
 250 gram   honing
 250 gram   suiker
   5 gram   Northern Brewer hoppellets
  10 gram   Saaz hop (laatste 15 minuten)
Maischschema
temperatuur         50C  63C  72C  78C
tijd (in minuten)   10   30   20    1
Maischwater: 17,5 l
Spoelwater: er is niet gespoeld
Kooktijd: niet opgegeven
Gist: niet opgegeven
Begin SG: niet opgegeven
Eind SG: niet opgegeven
 

Frits Haen

Ingrediënten voor 10 liter:
1500 gram   pilsmout
 700 gram   munichmout 20 EBC
 300 gram   cara 120 (voorheen kristalmout genoemd)
 300 gram   ambermout 60 EBC
  15 gram   zwarte mout
 150 gram   honing
 100 gram   bruine kandij
  20 gram   Hersbrucker bloemen
  20 gram   Hallertauer bloemen
Maischschema
temperatuur         38C  45C  53C  63C  73C  78C
tijd (in minuten)   15   15   30   45   30    5
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Farma bovengist (voorheen Farma trappist genoemd)
Begin SG: niet opgegeven
Eind SG: niet opgegeven
 

Erik Bouwman - Paasij Winterbier

Van bierbrouwersvereniging 't Wort Wat uit Hoofddorp ontvingen wij dit recept van een zogenaamd Winterbier. Het is niet zomaar een recept, maar wel het recept waarmee Erik Bouwman algemeen kampioen werd bij dit jaar gehouden Winterbierkampioenschap 1997.

Ingrediënten voor 10 liter:

2500 gram   pilsmout
 130 gram   kristalmout
 320 gram   ambermout
 100 gram   gierst
  20 gram   Northern Brewer (7,5 %)
   5 gram   Saaz (2,3 %)
   2 gram   koriander
 250 gram   gele basterdsuiker
Maischschema
temperatuur         52C  63C  73C  78C
tijd (in minuten)   20   45   30    5
Maischwater: 8,6 liter
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd: het wort is 75 minuten gekookt. 50% van de Northern Brewer hop is meteen aan het begin van het kookproces toegevoegd. De rest van deze hop en alle Saaz is 15 minuten voor einde koken toegevoegd.
Gistsoort: 1 zakje gedroogde Arsegan gist.
Begin SG: 1085
Eind SG: 1030
Bijzonderheden: de pH is niet gecorrigeerd. Het wort is niet belucht maar wel terug gekoeld na het kookproces. Er is een giststarter gemaakt 2,5 uur voor deze aan het brouwsel werd toegevoegd. De hoofdvergisting vond gedurende 13 dagen plaats bij 24C. De lagering duurde 9 dagen bij een temperatuur van 15C.
 

Ruud Zwart - Doppelbock Winterbier

Met dit recept behaalde Ruud Zwart de 1e prijs in de categorie donker van het Winterbierkampioenschap 1997 georganiseerd door zustervereniging 't Wort Wat.

Ingrediënten voor 10 liter:

2000 gram   pilsmout (3 EBC)
2000 gram   Münchenermout (20 EBC)
 100 gram   zwarte mout (400EBC)
  70 gram   Hallertauhop (2,8 %)
  10 gram   Saaz (2,3 %)
Maischschema
temperatuur         53C  62C  73C  78C
tijd (in minuten)   15   60   60   15
Maischwater: 7,5 liter
Spoelwater: 8 liter
Kooktijd: 2 uur!
Gistsoort: Een zakje gedroogde Farmagist (voorheen Trappistgist genoemd).
Begin SG: 1078
Eind SG: 1026

Bijzonderheden: De hop is in een keer toegevoegd. Het wort is niet belucht maar na het koken wel terug gekoeld. De pH is niet gecorrigeerd. Er is geen giststarter gebruikt. De hoofdgisting duurde 6 dagen bij kamertemperatuur. Het lageren duurde 19 dagen eveneens in de huiskamer.



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier