Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

Shirts Hobbybrouwen 

 

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Zomerbier

 

Martin Hofhuis

Deze keer een fris zomerbier, naar eigen recept. Eind mei - begin juni staat de vlierbloesem weer te geuren langs de kant van de weg en in houtwallen. Enkele jaren geleden kwam Gulpen met een bier op de markt met een vleugje vlierbloesem "Korenwolf". Daar heb ik een eigen versie op gemaakt en met succes want het smaakte voortreffelijk.

Ingrediënten voor 10 liter

1000 gram   pilsmout
 600 gram   tarwemout
 150 gram   gerstevlokken 9 EBC
  16 gram   Herzbrücker hopbloemen 3%
  15 gram   versgeplukte vlierbloesem, alleen de bloemetjes, van de
            steeltjes 'geritst'
EBU:12.

De vlierbloesem geeft voegt ook bitterstoffen toe!

Maischschema:
De gerstevlokken worden 3 minuten gekookt in 2 liter brouwwater; vervolgens wordt 5 liter lauwwarm brouwwater toegevoegd en het geheel op een temperatuur gebracht van 52 C, daarin de rest van de mout storten.

temperatuur         52C  68C  78C
tijd (in minuten)   15   60    5
Maischwater: 7 liter (aanzuren tot pH 5,5)
Spoelwater: 7 liter
Kooktijd:75 minuten. De hop in het begin van het koken toevoegen en de vlierbloesem de laatste 10 minuten van het koken.
Gist: Hoegaarden
Begin SG: 1048
Eind SG: 1012



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier