Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Recepten


Op deze pagina vind je alles over het samenstellen van brouwrecepten. Om zelf recepten samenstellen is het handig kennis te hebben over biertypes, grondstoffen en het proeven van bier.

Maar naast brouwrecepten zijn er ook recepten waarbij gekookt wordt met bier opgenomen. Om daar snel naar toe te gaan klik hier.

Index


Naar index paginaBiertypen

De meeste bieren worden gebrouwen naar een bepaald biertype. Biertypen zijn niet altijd strak omkaderd. Vaak loopt een biertype qua smaak over in een ander biertype. Sommige schrijvers hebben zich ingezet om voor de consument en voor de bierkeurmeester een werkbare indeling te maken.

Naar index pagina  Biertypengids

Derek Walsh is in Nederland al jarenlang een bekende bierfanaat. Deze bierkenner bij uitstek heeft een uitstekend boekje geschreven met als titel Biertypengids, referentiegids voor bierliefhebbers, keurmeesters en brouwers. Dit boekje met het ISBN nr 90-215-3612-9, is uitgegeven door Kosmos-Z&K Uitgevers BV, Utrecht. Jammer genoeg is dit standaardwerk al enige tijd uitverkocht. Met een beetje geluk kun je in de tweedehands boekhandel een exemplaar vinden. 
Op het forum behorende bij deze site zijn in het onderdeel Recepten per biertype zonder discussie (Rebie) recepten opgenomen waarbij een aantal kenmerken van de biertypen vermeld zijn.

Naar index paginaAndere indelingen en informatie over biertypes

Naast de hierboven bedoelde indelingen zijn er op het web nog andere biertype-indelingen te vinden. Een aantal daarvan zijn hier verzameld. Ook zijn een paar andere links opgenomen die te maken hebben met grondstoffen die benodigd zijn voor bepaalde biertypen.

Een overzicht van de biertypenindeling zoals het Bierkeurmeestergilde hanteert kun je hier vinden.

Naar index paginaGrondstoffen

Voor het brouwen van een goed bier heb je de juiste grondstoffen nodig. Via de onderstaande links kun je informatie vinden over de voornaamste grondstoffen. Voor elk bier heb je minimaal water, mout, hop en water nodig.
 

Naar index paginaWater

Naar index paginaMout

  • All About Grains 101, beschrijvingen van moutsoorten uit Amerika, Duitsland, Engeland en België.
  • Bier leren proeven in Gent (2) - Mout en Hop, een artikel door mij geschreven en eerder verschenen in De Roerstok van januari 1997.
  • Cargill Malt, met informatie over ander ander de mout van Mouterij Dingemans uit Stabroek bij Antwerpen.
  • Durst Malz, informatie over de mouten die geleverd worden deze mouterij. Met recepten waarin de mouten gebruikt zijn.
  • Grains and Adjuncts Chart, informatie over mout en graansoorten afkomstig van het Amerikaanse blad Brew Your Own.
  • Malt Production, een artikel van Al Korzonas over de verschillen tussen diverse moutsoorten.
  • Mout, een uitgebreid artikel van mijn hand eerder verschenen in Proost, nr. 5, september/oktober 1994 en nr. 6, november/december 1994.
  • Mouterij Dingemans, informatie over de mouten van deze bekende Belgische mouterij.
  • Weissheimer Malz Spezialmalze, informatie over speciaal moutsoorten van de Friedrich Weissheimer Malzfabrik.
  • Weyermann-Malt, pagina van een mouterij uit Bamberg met informatie over hun moutsoorten en een indicatie van de biertypes waarin de mouten gebruikt kunnen worden.

Naar index paginaHop

Naar index paginaGist

Naar index paginaToevoegingen

Naar index paginaOntwikkeling en Uitwisseling recepten

Op het forum van deze site is een belangrijk gedeelte in geruimd voor discussies over brouwrecepten. Ieder lid kan ondersteuning vragen bij de ontwikkeling van een recept. Via het forum kunnen ook recepten uitgewisseld worden. Zo kun je op het forum recepten vinden van prijswinnaars van het ONK, de grote jaarlijkse wedstrijd voor hobbybrouwers.

Ter bevordering van het uitwisseling kunnen leden van het forum recepten gemaakt met populaire brouwsoftware zoals BrouwVisie, BrouwHulp en ProMash als bijlage uploaden bij hun forumberichten. 

Alle bezoekers van deze site kunnen de geplaatste recepten downloaden. Gewoon klikken op de naam van het bestand. De bestanden met de xml extensie kunnen ingelezen worden in BrouwVisie en BrouwHulp. Bestanden met de extentie .rec zijn recepten voor Promash. In de bestanden met de extensie .brw kun je meer informatie vinden over de wijze van brouwen. 

Naar index paginaLinks naar andere ProMash recepten

Het mooie van ProMash is dat je makkelijk internationaal recepten kunt uitwisselen en die vervolgens aanpassen aan jouw hoeveelheden of ingrediënten. Hieronder volgen een aantal links met veel ProMash recepten

Naar index paginaOude recepten van De Roerstok

In het clubblad van De Roerstok is elke maand een recept voor het brouwen van een biertje te vinden. Deze recepten zijn gebaseerd op 10 liter bier.
Naast de maandelijkse recepten in het clubblad heeft de afgelopen jaren De Roerstok ook receptenboekjes uitgegeven waarin zeer uitvoerig de recepten van de winnende bieren van de Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers beschreven zijn.
Op deze pagina zijn 80 door De Roerstok verzamelde recepten te vinden voor de volgende 28 biertypes. Hou er rekening mee dat het gaat om oude recepten en dat de gebruikte maischschema's sterk verouderd zijn. In bijna alle gevallen doe je er goed aan te starten met het maischen bij 63 ºC of hoger.

 

Naar index paginaAndere Nederlandstalige recepten 

 

Naar index paginaEngelstalige recepten

 

Naar index paginaDuitstalige recepten

  • Rezepten, recepten die te vinden zijn op de site Hobbybrauer.de

 

Naar index paginaZelf bierrecepten samenstellen


Software

Tegenwoordig is er goede software beschikbaar met handige hulpjes voor het zelf samenstellen van bierrecepten.

Artikelen

Voor het zelf samenstellen van recepten kunnen de volgende links naar artikelen van nut zijn.

Voor een snel bevredigend resultaat doe je er goed aan te brouwen volgens een bestaand biertype

 

Naar index paginaBierproeven

Smaakt het bier naar het bier dat je voor ogen had of moet het recept bijgesteld worden? Een brouwer moet goed kunnen proeven. Leren bierproeven doe je het beste met meerdere proevers en dan is het handig als iedereen dezelfde taal spreekt.

Naar index paginaKoken met bier