Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Gistvaten

 

Hermetisch afsluitbare gistvaten hebben de voorkeur

Vergisten van wort kan op twee manieren: in een open of gesloten gistvat. 

Traditioneel zijn brouwerijen voorzien van open gistkuipen. Aanvankelijk stonden de gistkuipen in een hoekje van de brouwerij. Later ontdekte men dat het vergisten in een aparte ruimte betere resultaten geeft. In de zogenaamde gistkelder staan meerdere gistkuipen. Doordat steeds koolzuur wordt gevormd door de verschillende brouwsels ontstaat er soort van natuurlijke bescherming. Micro-organismen kunnen door de overdruk gewoon de gistkelder niet zo makkelijk binnen komen. 

In de moderne professionele brouwerij worden nu uitsluitend gesloten vergistingstanks geïnstalleerd. Infecties hebben geen enkele kans en de brouwerijen kunnen het waardevolle koolzuurgas opvangen. 

Door het gesloten systeem kunnen sommige vluchtige stoffen niet zo makkelijk uit het gistende bier ontsnappen. Er is daarom een heel klein smaakverschil tussen de open en gesloten vergisting. 
Amateurbrouwers kunnen volgens mij het beste het voorbeeld uit de professionele brouwwereld volgen. We hebben geen speciale ruimte tot onze beschikking waarin continu wort staat te gisten. Hou infecties buiten de deur, vergist gesloten, zo is mijn devies. 
Natuurlijk mag een gesloten gistvat nooit echt volledig gesloten zijn. Het koolzuur moet uit het vat kunnen ontsnappen. Dit is mogelijk via een waterslot. Het koolzuur kan daarbij wel uit het vat maar de buitenlucht kan er niet bij.
 Tip 1 Koop altijd een gistvat dat minimaal tweemaal groter is dan de omvang van jouw maximaal brouwsel. Tijdens de gisting kan er een zeer dikke schuimkraag gevormd worden. Het is wel zo handig als het schuim in het vat blijft en niet via het waterslot naar buiten komt.
Tip 2 Desinfecteer het gistvat goed voor elk brouwsel. Spoel het vat goed na zodat geen reinigingsmiddel in het bier komt.
Tip 3 Gebruik het gistvat bij het desinfecteren van de flesjes waarin je het bier wilt bottelen. Zet de flesjes die je wilt behandelen in het vat en vul het met het desinfectiemiddel. Niet alleen de flessen worden ontsmet maar ook het gistvat zelf! Bij een volgend brouwsel kun je dan volstaan met een vluchtige desinfectie van het vat.
Tip 4 Open een gistvat zo min mogelijk tijdens de gisting. Sommige amateurbrouwers zweren bij het verwijderen van de bruine hopharsen die op het schuim komen tijdens de gisting. De harsen hebben een intens bittere smaak. Het verwijderen wordt gedaan om een fijnere smaak te krijgen. Persoonlijk schep ik de hopharsen nooit af. De hopharsen zakken naar mijn idee gewoon naar beneden en als je zorgt dat ze in het vat blijven is volgens mij niets aan de hand. Ook bij de moderne professionele brouwerijen worden de hopharsen tijdens de gisting niet verwijderd. 
Voor het geval dat jij wel wilt afscheppen moet het gistvat een brede opening hebben. Ook voor het schoonmaken van het vat is dat prettig. Hopharsen kunnen zeer kleverig zijn waardoor intensief borstelen noodzakelijk kan zijn.
Tip 5 Een vat met een kraantje net boven de bodem van het vat is handig als je tussentijds het SG wilt weten. Daarnaast kun je het bier na de vergisting makkelijk overbrengen naar de 'lagertank' zonder overmatig veel gist mee te nemen.

 
 

Dek een gistvat in ieder geval af

Een gesloten gistvat heeft dus volgens mij de voorkeur. Als je uit kostenoverweging er voor kiest voor de eerste keer het wort in een emmer te laten vergisten, dek dan in ieder geval het gistvat af. Via de lucht kunnen heel wat infecties in het bier komen. Zeker als de vergisting nog niet goed opgang is gekomen is het oppassen. 

En euh .... je wilde toch bier brouwen en geen azijn maken!

 


Terug naar de cursus bierbrouwen