Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Bokbier

Index


Pieter Reyneveld

Het is afkomstig van Pieter Reyneveld, winnaar van de op 25 oktober 1992 in samenwerking met Drankenhandel Schuermans en Kafee Lambic uit Tilburg gehouden bokbierwedstrijd.

Ingrediënten voor 10 liter:

1500 gram   pilsmout
 250 gram   karamelmout
 250 gram   kristalmout
 200 gram   tarwemout
  15 gram   zwarte mout
 300 gram   bruine kandijsuiker
  25 gram   Northern Brewer (begin koken)
  20 gram   Saazer hop
Maischschema
temperatuur         38C  45C  52C  58C  63C  72C  78C
tijd (in minuten)   10   17   25    4   30   33   1


Kooktijd: 70 minuten
Gist: Huisvlijt bovengist
 

Frits Haen

Met het bier volgens dit bokbierrecept behaalde Frits Haen de 1e prijs in de categorie donker smalbier bij de Open Bergse Bierbrouwkampioenschappen in mei 1993.

Ingrediënten voor 10 liter:

2000 gram   pilsmout
 660 gram   munichmout
 260 gram   ambermout
 200 gram   karamelmout
  65 gram   tarwemout
  13 gram   Northern Brewer hopbloemen
  13 gram   Hallertau hopbloemen
  13 gram   Herzbrucker hopbloemen
  65 gram   bruine suiker
Maischschema
temperatuur         38C  53C  62C  73C  78C    
tijd (in minuten)   10   30   60   60   5


Maischwater: 8 liter
Spoelwater: 8,5 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: 1 zakje Den Arsegan gist (gedroogde gist)
Begin SG: 1059
Eind SG: 1020
 

Francine Reichwein

Het recept is deze keer van de kersverse clubkampioene (1996) Francine Reichwein. Het bier waarmee ze de eerste prijs haalde in de klasse donker dikbier was een bokbier.

Ingrediënten voor 10 liter

2000 gram   pilsmout 3 EBC
 660 gram   munichmout
 260 gram   ambermout
 100 gram   caramelmout
  65 gram   tarwemout
  75 gram   bruine suiker
  14 gram   Record hop (90 min. meekoken)
  11 gram   Hallertauer hop (90 min. meekoken)
  10 gram   Hersbrucker (15 min. meekoken)
Maischschema
temperatuur         53C   62C   73C   78C         
tijd (in minuten)   45    60    60    5


Maischwater: 7,5 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Westmalle (opgekweekt uit een flesje) en Farma bovengist
Begin SG: 1066
Eind SG: 1008



Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier