Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Fruit Fantasiebier

 

Dennis Groothuis

Sedert enige tijd ben ik stamgast van café Kandinsky. Zoals menig thuisbrouwer ben ik zeer geïnteresseerd in bieren van diverse aard. Waar kan men dan beter terecht dan bij een café dat vlak bij je werk is gesitueerd en dat een sortiment voert van meer dan 150 verschillende bieren? Vrijwel elke vrijdagavond ga ik dan ook wat stoom afblazen en wat biertjes nuttigen in het café van Peter van Tilburg en Louis van Bergen.
Natuurlijk heb ik het niet kunnen laten om aan iedereen die het horen wilde, te vertellen dat ik zelf bier brouw. Ik heb dan ook andere gasten en personeel het een en ander meegedeeld over De Roerstok. Sommigen waren zo nieuwsgierig, dat ze bij mij wel eens een keer wilden komen mee brouwen. Enkele personeelsleden kennen nu dan ook zelfs de brouwprocedure vanuit de praktijk. Tevens is De Roerstok een paar leden rijker geworden. Daar de eigenaren al enige tijd een eigen bier wilden gaan voeren, leek het hun leuk een recept te laten maken door een amateurbrouwer. Nadat ze enkele brouwseltjes van mij hadden geproefd waren ze ervan overtuigd dat het experiment zou gaan lukken. Peter van Tilburg wilde een bier met een speciaal karakter. Zijn idee hiervoor was om dadels toe te voegen aan het bier. Zo gezegd zo gedaan. Na enkele proefbrouwseltjes werd het beste recept gekozen. Dit recept heeft geresulteerd in het huidige Kandinsky-bier. Het bier bevat 8,3% alc. Vol., is lichtzoet, wat hoppig en heeft een kleur van ca. 50 EBC. Het recept vind je in dit clubblad terug als recept van de maand.
Natuurlijk kon ik niet zelf al het bier voor café Kandinsky gaan brouwen. Hiervoor heeft men zelfs heel wat vergunningen, e.d. nodig. Gelukkig was Sjef Groothuis (brouwerij 3 Horne) bereid 500 liter bier te maken. Dat dit heel goed gelukt is bewijzen de verkoopcijfers. In nauwelijks 8 weken tijd is bijna de gehele voorraad verkocht. Sjef brouwt binnenkort dan ook een tweede partij.
Het hierna volgende recept werd gebruikt om het Kandinsky-bier te brouwen. De dadels die zijn gebruikt zijn gekonfijt. Men dient ze voor gebruik te ontpitten en even in heet water af te spoelen.

Ingrediënten voor 10 liter bier

2000 gram   pilsmout 3EBC
1000 gram   munichmout 20 EBC
 680 gram   palemout 6 EBC
 320 gram   ambermout 50 EBC
 320 gram   tarwemout
  20 gram   blackmout 1000 EBC
  20 gram   Herzbrucker Spalt hopbloemen 3.0% alfazuur
   8 gram   Target hopbloemen 10% alfazuur 
 250 gram   dadels (gewicht is inclusief pitten)


Maischschema

temperatuur         45C    50C    63C   72C    78
tijd (in minuten)    1      5     40    20      1


Gist: 3 Horne gist opkweken uit flesje of Delta V gebruiken.
Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 6,5 liter
Kooktijd: 90 minuten.
Zorg ervoor dat bij de temperatuursrust van 63C de pH van de maisch 5,3 bedraagt. Bij begin koken van de wort de Target toevoegen. Na 30 minuten koken 10 gram Herzbrucker Spalt toevoegen. Na 70 minuten koken Iers mos toevoegen. Na 85 minuten koken de ontpitte dadels toevoegen alsmede de rest van de aromahop (Herzbrucker Spalt).

Begin SG: is afhankelijk van je rendement. Zelf heb ik een vrij laag rendement: 52%. Met dit recept behaalde ik een begin SG van 1091. Mijn eind SG was 1022 (3 Horne gist). Indien men zelf een hoger of lager rendement heeft, dient men de hoeveelheid grondstoffen aan te passen.Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier