|
Bierrecepten - Licht HooggegistIndex
Jan Schraa3e prijs categorie licht dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991Ingrediënten voor 10 liter: 2650 gram pilsmout 53 gram Saaz 3,5% 34 gram Styrian Goldings 4,5%Maischschema temperatuur 52C 63C 72C tijd (in minuten) 30 27 35Maischwater: 9 liter Spoelwater: 6 liter Kooktijd: 90 minuten Gist: zelfopgekweekt uit flesjes Hoegaarden Grand Cru, Chimay-wit en een zakje Arsegan gedroogde gist Begin SG: 1060 Eind SG: 1015 De RoerstokHet recept is op de clubavond van november 1993 door de aanwezige Roerstokleden gezamenlijk samengesteld, onder leiding van Jacques Bertens. Gekozen is voor een simpel recept: weinig verschillende grondstoffen en een eenvoudig maischschema.Het is een echt doordrinkbier dat vooral in de lente- en zomermaanden prima zal smaken. Licht van kleur met een niet zo'n hoog alcoholgehalte. Een bier om de echte pilsdrinker te verleiden tot een bier met iets meer smaak. Een echte bierliefhebber zal echter een degelijk fris biertje ook niet versmaden. Hou er rekening mee dat je door het gebruik van Delta-X-gist (=verse gist) snel na het in het bezit zijn van alle ingrediënten moet brouwen, omdat de kwaliteit van de gist snel achteruit gaat door het bewaren. [Tegenwoordig is de houdbaarheid veel groter door het invriezen van de gist. Opmerking Jacques Bertens.] Ingrediënten voor 10 liter: 2000 gram pilsmout 200 gram cara-pilsmout 30 gram Saazhop (toevoegen bij begin koken)Maischschema temperatuur 52C 63C 72C 78C tijd (in minuten) 15 30 30 1Maischwater: 10 liter Spoelwater: 7 liter Kooktijd: 90 minuten Gist: Delta-X gist van Huisvlijt. Begin SG: tussen 1045 en 1050
Terug naar de overige bierrecepten. ![]() |